地球とお財布にやさしいNo Car田舎Life

2019年1月19日土曜日

Yuzu products ゆず砂糖漬け+ケーキ+化粧水、


この冬もご近所からもぎたてのユズをいただきました。フレッシュなうちにと、すぐに砂糖漬けと化粧水をつくりました。
 
砂糖漬けは2週間ほど漬け込んでからケーキに利用したら抜群においしかったです。

ゆずの砂糖漬けのつくりかた
https://auntjam.exblog.jp/29197454/#29197454_1


ゆずケーキのつくりかた
https://auntjam.exblog.jp/29185442/

このレシピだと材料を混ぜるだけなので超簡単! 
深夜電力(23〜7時)を利用するとデイタイムの1/3の電気代で焼けるので、いつも早起きして焼いています。前日に粉だけ計って用意しておくと、朝15分ぐらいでオーブンに入れられます。 近所に手づくり焼き菓子のお店がないと工夫するパワーが出てきますが、これって『田舎力』?


ゆずの化粧水のつくりかた:

消毒したガラス瓶にとりだしたばかりのたねを入れ、日本酒を注いでフタをして種の周りのペクチンがまんべんなく液にまざるように毎日ゆすり、一週間ほどしてから、ザルで漉して清潔な容器に詰め替えます。長期保存分は冷蔵庫へ。少量ずつ旅行用ボトルなどに入れて使うと便利です。

昨年は半年以上室温で放置していたら傷んでしまいました。すこしでも異臭がしたらNG。

A neighbor lady shared her harvest of Yuzu with me in December.  It was so fresh that I candied it right away since Yuzu peel gets dried and wrinkled easily.  When candied Yuzu was ready, I make Yuzu cake with it.  It was delicious!  In the process of candying, I put seeds in a glass jar with Sake to make Yuzu lotion.  After about a week of resting shaking occasionally, it's ready to apply on the skin of any part of body.  The pectin on the surface of the seeds dissolves in Sake and becomes great natural moisturizer.  I recommend to store the jar in a refrigerator, and put small amount in a travel bottle for everyday use.  If any unpleasant smell comes out from the jar or bottle, it's no good anymore.